понеделник, 5 септември 2011 г.

Пророчествата на Матрона Московская

0 коментара

От древността към слепците се отнасят със страхопочитание, тъй като се смятало, че те виждат, но в съвсем други светове, недостъпни за обикновените хора. Съществуват много древногръцки митове, посветени на темата, но героинята на нашия разказ е родена в много по-късна епоха.
През 1881г., в руско селце в Тулска губерния, в семейството на много бедни селяни се появява като четвърто дете Матрона Дмитриевна Никонова, или Матрона Московская. Преди нея в семейството са се родили Иван, Михаил и Мария. Родителите възнамеряват да я изоставят в приют, защото не било по силите им да гледат още едно дете.
Три дни преди Матрона да се появи на бял свят, майка и сънува странен сън - на гърдите и бил кацнал невероятно красив бял гълъб с човешко лице и затворени от слепота очи. Матрона се ражда сляпа, но майка и решава, че сънят и е предзнаменование и не дава бебето в приют, каквито били първоначалните намерения.

Матрона Дмитриевна има много сходна съдба с Баба Ванга. Направен е филм, в който се сравняват двете пророчици.

Още от малка, Матрона чувства приближаването на опасности, моли се и ги предотвратява. По нейни молитви хората се излекуват от различни болести. Затова болни започнали да прииждат от всички краища на страната.
Матрона наистина твори чудеса. Предсказва както исторически събития, така и съдбите на хората.

На 16 годишна възраст Матрона изведнъж изгубва възможността да ходи. Така изживява дните до края на живота си.
През 1925г. се премества в Москва, където прекарва 30 години и умира. През цялото време живее без паспорт и като по чудо избягва ареста. Мести се от място на място. Живее много скромно в домовете на различни хора.

На снимката: Матрона Московская


Матрона също както и Ванга не може да спи, а само изпада в краткотрайна дрямка в креслото си. От никого не иска нищо. Чете на глас "Отче наш" и други известни молитви, като подчертава, че не тя, а Бог лекува. Матрона помага на много хора. Никога не е проповядвала и не е поучавала, а само благославя и помага.
Матрона Московская умира на 2 май 1952г. и по нейно желание е погребана на Даниловското гробище. И днес, както тя самата е предсказала, на гроба и прииждат хора от цялата страна.

Най-удивителното

За мен най-удивителният момент от биографията на Матрона Московская е спасяването на Москва през Втората световна война.

Ситуацията през есента на 1941г.

На 30 септември започва операция "Тайфун" - настъпление на немските войски срещу Москва на два фронта. Въпреки ожесточената съпротива на съветските войски, немците извършват пробив в отбраната им и с цената на големи загуби се доближават на 30 км. от Москва.

Всичко изглежда изгубено за Съветския съюз.
Правителството е евакуирано в Куйбишев. Столицата е минирана.
Сталин изпада в дълбоко отчаяние. Преди това той е избил няколко хиляди от своите висши офицери, което задълбочава кризата.
В този момент го намира писмото на Матрона Московская.

Писмото на Матрона Московская до Сталин
"Предайте на Сталин да не напуска Москва! С Владимировската икона на Божията майка да се обиколи столицата отвсякъде и немец няма да стъпи в Моска! Всичко ще се промени!"
Матрона Московская, октомври 1941

На снимката: Владимировска икона на Св. Богородица


Сталин се среща с Матрона и тя му казва: "Руският народ ще победи, но победата ще бъде за тебе. От всички големци само ти няма да напуснеш Москва".
Сталин заповядва иконата да се качи на самолет и градът да се обиколи отвсякъде.

В действителност немски крак не стъпва в Москва. Немските войски са спрени при Московската отбранителна операция, което осуетява настъплението им на изток за прегрупиране на войските.

Матрона предсказва и собствената си смърт, като и през последните си дни продължава да приема хора.

През 2008г. по инициатива на игумен Евстафий на бял свят се появява иконата "Матрона и Сталин", намираща се в храма на святата равноапостолна княгиня Олга в Санкт Петербург.
На иконата блажената Матрона благославя Сталин за защитата на Москва. Сталин е изобразен в шинел и в цял ръст.
И понеже в началото на разказа споменах за нашата пророчица Ванга, сходствата в съдбите им с Матрона Московская са много, но тя по същия начин преди започването на войната вижда рицар, който и нарежда да стои на определено място. Там хората щели да ходят да я питат за своите близки дали са живи или са загинали. Ванга не е спала цяла година в служение на хората. По подобен начин Матрона Московская съобщава съдбата на близките на воюващите.

Ванга предсказва с точност до минутата смъртта на Сталин, заради което бива арестувана. Спасява я единствено самата смърт на Сталин.
Служителят, който отива да я арестува я намира в полутъмната и стаичка. Влиза объркан ... знаете нататък историята какво му казва Ванга...

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails