понеделник, 25 юни 2012 г.

Лалибела -- Роха

0 коментара


Лалибела (Роха) е град в Северна Етиопия. Той е второто свещено място в страната след Аксум.
Построен е от цар Лалибела с цел да бъде новият Йерусалим след завземането на Йерусалим от мюсюлманите през 12 век. По тази причина част от историческите сгради използват имената и облика на някои йерусалимски сгради. Скалните църкви са запазени и до днес. Тяхната архитектура е продължение на аксумския стил.

Ангели в планините

Лалибела е пословично недостъпен.

Той използва за да се вземат на пътуващите на четири дни с муле, за да достигне до малкия град, който е кацнал на височина от близо 3000 метра в етиопски Highlands. Съвсем наскоро, в края на деветдесетте години, Lalibela е достъпна само по пътя на криволичещ, черен път, който често е непроходим през дъждовния сезон. Днес, обаче, по-добра чакълен път е конструирана и етиопските авиолинии управлява ежедневните полети до Лалибела. Вътрешни полети в Етиопия са сравнително евтини - около $ 40 за един час полет - и това е сега, как пристигат повечето пътници в отдалечен град.

Въпреки ежедневните полети са взели някои от романтиката на пътуване до Лалибела, пътуване не трябва да бъде без тръпка, тесен бягство, и приключения.

Къщата за гости е отседнал в Gonder подредени за такси, за да ме вземе и да ме закара до летището, за да хване полета ми до Лалибела.Таксито е късно. Много, много късно. Чаках на улицата, докато собственикът на къща за гости няколко неистови повиквания, на височината на гласа му, повишаване на по-високо и по-високо, докато той говореше за таксиметров шофьор, през цялото време ми успокоително, че аз все още имах достатъчно време, за да стигнем до летището.

Една малка ръждясала синьо такси най-накрая спря в къщата за гости.Той беше на последните си крака. Направихме го около две минути за определяне на малък хълм, до главния път, когато таксито разпръснати спиране. Таксиметровият шофьор започва да търси друг автомобил, който може да го направи по целия път до летището.

Имаше няколко по-неистови телефонни разговори и накрая друг ръждясал Синята таксито спряло пред мен. По това време бях сериозно късно и някой на летището, наречена моя таксиметров шофьор, за да попита къде сме били. Имаше грешка в превода, и напрежението, монтирани, когато шофьор на такси по погрешка ми каза, че самолетът вече бил напуснал.

Карахме останалата част от пътя до летището с главоломна скорост, избягват магарета, стада от деца и хора на път за работа.

Като излязох от колата и тръгна към входа на летището, аз можех да чуя таксиметров шофьор зад мен вика "по-бързо, по-бързо, върви по-бързо". Когато пристигнаха, за да се провери, работникът зад бюрото, погледна нагоре и каза: "трябва да бъде Меган, вие сте последната проверка, къде беше?"

Лалибела е на стойност на неистов вози до летището. Също така би било на стойност четири дни за пътуване с муле.

Малкото село е дом на Неофициален осмото чудо на света, на тринадесет църкви, които са на възраст около 800 години и които са били издълбани върху планинския склон. Църквите са изградени под нивото на земята, и образуват подземен планинско село, пълно с ровове, тайни коридори, прозорци, стълби, скрити стаи, където свещениците да живеят и спят.

Църквите са, с една дума, невероятно. Тяхното съществуване противоречи на логиката и е трудно да си представим как биха могли да са били построени. Легендата разказва, че ангели спомогна за изграждането на църкви за една нощ. Аз не знам за това, но определено има магия във въздуха в Лалибела.

Когато пристигнах, Lalibela е оживен с посетители. В Етиопия, Коледа се празнува на 7 януари и много поклонници ходят за над 500 километра и в продължение на няколко месеца през планините за да отпразнуват фестивала в Етиопия Светия земя. Тези пътници бяха започнали да се събират в града, който прави чести посещения на ранните сутрешни към църквите, пита свещениците за благословии, и къмпинг под звездите на градския площад.

В топлото размазани светлината на ранната сутрин седях с гърба ми се притисна рок извън залози Giyorgis , най-зрелищните от църквите, гледане на потоци от вярващите Свалете обувките си и се наведе да целуне прага. Някои от посетителите, които са толкова млади, те трябваше да бъде изтеглен от техните майки, както и някои толкова стар, краката им са усукани и се ръководи от бастуни. Някои носи фин бял плат и други в облеклото, че е бил носен, оцветени, и поправяха с безброй пъти. Всички, обединени в обща вяра и желание да се докоснат до изящно красиви сгради, построени от планината.

Това е почти достатъчно, за да се направи една вярват в ангели.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails