четвъртък, 18 март 2010 г.

торнадо

0 коментара



Торнадото (смерчът) е едно от най-внушителните и мощни явления в природата. Скоростта му достига до 480-520км/ч. За секунди се превръща в разрушителна стихия, която сама определя пътя си. Опасната фуния може да се появи навсякъде по света, където топлите влажни ветрове минават над континенталната суша.

Торнадото се формира от 1-та от общо 6 суперклетки, които се образуват от 1000 гръмотевични бури, където студеният и влажен въздух се сблъсква с топъл и сух, идващ от юг. Торнадото се заражда там, където е зоната между завихрянето на течението и силната градушка, известна още като "мечата клетка". Обикновено торнадото се движи на изток. При поява на торнадо небето е тъмно зелено, чува се ръмжене; звукът, издаван от торнадо, е с голяма честотна амплитуда. Сезонът на торнадата е месец май - това е най-наситеният месец (пример:броят на опустошителните бури в Централните равнини на Северна Америка е ненадминат - над 1000 годишно), но торнадо е възможно да се появи и през месеците: април, юни и август. Градушката, придружаваща торнадото, е от замразени прашинки, достигащи размерите на топка за голф. Градушка се образува, когато се засмукват дъждовни капки, които се охлаждат в облака и като достигнат определена големина падат, тъй като облакът не може да ги носи. Съществува още един вид торнадо - МОРСКО ТОРНАДО(циклон) - цветът му е бял. Разликата между торнадото и циклона е, че циклонът не може да вдига предмети, но може да се появи силна градушка. Начините на засмукване са два. Торнадото засмуква големи предмети като: коли, трактори и др. като ги захвърля на разстояние до 60 метра, а понякога засмуква и по-леки-като:снимки, чекови книжки, рецепти и др. които захвърля на разстояние до 360км. Митът за отворените прозорци и врати вече е опроверган, тъй като когато те са отворени , торнадото по-бързо разрушава къщите.

Най-безопасното място е в помещение извън къщата или в мазето. Вътре трябва да има:фенерче, радио, храна и вода. Ако няма мазе под земята, човек може да се скрие във ваната в банята,където трябва да се сложат възглавници и човек да се покрие с одеало,отново трябва да има фенер, радио, храна и вода, а ако няма вана в къщата, човек може да легне на пода като отново трябва да си подложи възглавница и да се завие с одеало, но най-важно е човек да бъде далеч от прозорците и вратите. Подвижните домове(каравани)не са подходящи за предпазване от торнадо, тъй като могат да бъдат отнесени.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails