вторник, 29 юни 2010 г.

свастика като символ

0 коментара

тази снимка е от пощенска картичка през 1907г.

Думата „свастика“ идва от санскритското स्वस्तिक, свастика, което означава някакъв предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Думата е съставена от представката су- (сроден на гръцкото ευ-), означаващ „добър, добро“, и асти — езикова абстракция на корена „ас“ 'да бъда'. Така се получава свасти, което означава „благосъстояние“. Наставката „-ка“ служи за образуване на умалителни, и „свастика“ буквално означава «малко нещо, свързано с благосъстоянието». Може да се каже, че „свастика“, грубо казано, означава „щастлив амулет“. Свастиката присъства в изкуството и като проект през цялата история на човека. Тя символизира множество различни неща — късмет, Суря (Слънцето), Брахма, или индуското понятие самсара. Всъщност индусите обикновено използват свастиката като религиозен символ — за пръв път е спомената във ведите, свещените книги на индуизма. Тя се пренася и в други религии като будизма и джайнизма. Среща се и в други азиатски, европейски и индиански култури — понякога като геометричен мотив, понякога като религиозен символ.И досега в Индия се рисува свастика навсякъде: на вратите на храмовете, във всяко жилище, върху тъканите, в които се завиват свещените текстове, върху погребалните покрови. Нанасянето на този знак означава нещо много сходно с кръстния знак, който християните правят, например изпращайки някого на път, за да му пожелаят късмет и Божията закрила.
Свастиката представлява кръст, чиито рамене са пречупени на 90° наляво или надясно. Обикновено е поставян хоризонтално или под 45-градусов ъгъл. В индийския му вариант има точка във всеки квадрант
Свастиката е древен символ за добра съдба, познат от над 2500 години по света. Въпреки това, много хора днес я оприличават със символа на Хитлер и я свързват със зверствата от Холокоста. Затова някои хора са много учудени, когато видят свастиката като емблема на практиката Фалун Дафа.
Свастиката е силен и положителен символ в много култури по цялото земно кълбо. В Изтока, свастиката е символ на Бъда. В Китай свастиката въплъщава концепциите за вечността, безкрайността и вселената. Китайската дума за символа е „уан”, а на санскрит е познат като сриватца. Свастиката обикновено може да се види по статуи на Буда в цяла Азия. На Запад свастиката символизирала добра съдба преди Втората световна война
Повечето хора са забравили положителния имидж на свастиката, който е имала в северна Америка. Пощенската картичка припомня дните преди идването на Хитлер, които придават напълно различно значение на символа. В практиката на Фалун Гонг (Фалун Дафа), емблемата Фалун съдържа два сриватца символа и ин-ян символи. Древните култивационени пътища в школата на Дао винаги са смятали символите ин-ян за миниатюри на вселената. По подобен начин, култивационните пътища в Буда школата смятат, че свастиката представлява вселената.
Ако погледнем отблизо галактиките ще забележим, че наподобяват свастика. Затова хората в древността я смятали за умален вид и символ на вселената.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails