понеделник, 28 юни 2010 г.

Астраион

0 коментара

Ванга е родена в местността, където от древни времена е живяло племето – астраи, пеонското племе, живяло през 179 – 168 год. пр. Хр. От тук идва и името на града Астраион.
През II и III век след Хр. градът е известен с името Тивериопол,
при управлението на император Юлиан Отстъпник в Тивериопол пострадват така наречените “ Св. Петнадесет Мъченици „.
След заселването на славяните на Балканския полу-остров, градът получава името Струмица.
През 9-ти век Струмица влиза в пределите на Първата Българска Държава и е център на Комитет. След битката при Беласица, през 1014 г. градът попада под властта на Византия.
По време на Балканската война градът е освободен от Османска власт/ 1912г/ и през 1919 г влиза в границите на Царство България. Същата година по силата на Ньойският договор, градът Струмица е отстъпен от България на Кралството на сърби, хървати и словенци – бъдеща Македония.
По времето на II-та Световна война, градът отново е включен в границата на България.
Градът се намира в част от периферията на угаснал вулкан, кратерът на който е угаснал преди хиляди години. На същото място сега се намира черквата “ Св. Петка „.
По думите на Ванга, някога там е имало голям град погребан под огнената лава. Хората, които живеели там били едри и високи, и много просветени. Името на възвишението/ бившият кратер/ е Кожух. Издига се на 300 м над река Струма и преставлява остатък от вулканичен конус, през който преминава реката.
В долината на р. Струма, един от най – големите антични градове на Балкана е гр. Петра, съществувал още от 4-ти век пр. Хр. до 6-ти век сл. Хр. Името на града Струмица идва от името на красивата дъщеря на местен владетел. По време на нападението над града от татарите, красавицата се влюбва в татарският предводител и му казва за тайният проход, по който може да се влезе в града. Когато бащата разбира за нейното предателство, проклина дъщеря си – когато тя умре, Земята да не приеме нейното тяло, а душата й да се скита немила – недрага и да не намери покой никога.
Горещата бездна, която погълнала това селище, сега ни изпраща топлите си води, за да изцерява човешките болести.
В този район се ражда феноменът Ванга. Нейните пророчески умения, се дължат на – както сама тя казва – “ Бог ме дари със своите пророчески умения „.
Някои хора вярват единствено на науката и всичко, което няма научно обяснение е измислица и не е вярно.
Чудото Ванга, тя самата е като всички останали хора, но има нещо, което другите нямат. Умението, по време на транс, да предава някои данни от миналото и да предсказва бъдещето ни.
Тъй като науката няма определение за този феномен, тя мълчи.
Но, Ванга винаги ще остане в сърцата ни, ще я помним и ще тачим нейните повели.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails